Sv. Kata, kirbaj u nasem malom selu.Ja friško udana, mora biti sve po redu po slavonskom običaju.Predkirbaj je.Kolači gotovi, pečenka izrezana, juha će biti sutra, svježa.Dan prije valja i sarmu napraviti. Jeste da mi je prvi put, ali vjerujem u sebe. Prebirem namirnice, meso, jaja, Fant za sarmu, malo ljute papričice, češnjaka, kiseli kupus.Krećem i bome mi ide. Savila ja njih 40tak, poredala u veeliku šerpu, nasula vodu i krenem prema štednjaku i sjetim se da nisam stavila rižu.Ajmo ponovno
Pogledaj i uči iz tuđih grešaka
Jednom sam htjela impresionirati goste i skuhati savršenu kavu, ali sam u žurbi umjesto šećera stavila sol. Kad su probali, svi su se ukočili, a jedan je samo tiho rekao: Pa… zanimljivo. Od tada sol držim na drugom kraju kuhinje – daleko od kave... ali naravno to nije sve...Jednom sam odlučila napraviti limunadu i, umjesto šećera, stavila sol. Kad sam probala, bila je toliko slana da sam mogla natopiti noge u njoj. Sada svaki put provjeravam prije nego što bilo što dodam ! Na greška A se uči...
Odlučila sam skuhati večeru za prijatelje. Nikad prije nisam radila juhu, ali mislim "pa što, samo prokuham povrće i to je to". Sve stavim u vodu, zaboravim na začine, a onda... zaboravim i na vrijeme. Kad sam se sjetila, voda je isparila, a povrće se pretvorilo u kašu. Svojim prijateljima sam servirala povrtni pire. Smijali smo se, ali naučila sam: začini i vrijeme su ključ. Kako u kuhanju, tako i u životu.