Trebalo je to biti lijepo tradicionalno jelo za obiteljsku prigodu okupljanja zbog blagdana, patron grada. I tako sam ja, umjesto paradajz sosa (kuhanog soka od rajčice) sa police u ostavi, uzela tetrapak soka od ribizla. I u žurbi otvorila i ulila u lonac da se malo "zarumeni" umak za šnicle. Kad sam shvatila o čemu se radi, a s obzirom da se već skupila obitelj, odlučila sam šutjeti. Rođakinja je prva primjetila da je "drugačiji" okus i rekla, "odličan je ovaj slatkasti umak a' la pašticada!"
Pogledaj i uči iz tuđih grešaka
Jednom sam htjela impresionirati goste i skuhati savršenu kavu, ali sam u žurbi umjesto šećera stavila sol. Kad su probali, svi su se ukočili, a jedan je samo tiho rekao: Pa… zanimljivo. Od tada sol držim na drugom kraju kuhinje – daleko od kave... ali naravno to nije sve...Jednom sam odlučila napraviti limunadu i, umjesto šećera, stavila sol. Kad sam probala, bila je toliko slana da sam mogla natopiti noge u njoj. Sada svaki put provjeravam prije nego što bilo što dodam ! Na greška A se uči...
Odlučila sam skuhati večeru za prijatelje. Nikad prije nisam radila juhu, ali mislim "pa što, samo prokuham povrće i to je to". Sve stavim u vodu, zaboravim na začine, a onda... zaboravim i na vrijeme. Kad sam se sjetila, voda je isparila, a povrće se pretvorilo u kašu. Svojim prijateljima sam servirala povrtni pire. Smijali smo se, ali naučila sam: začini i vrijeme su ključ. Kako u kuhanju, tako i u životu.