Blagdanska sarma
100 min
8
Sarmu često povezujemo uz zimsko doba. Iako mnogi vjerojatno imaju već svoj isprobani recept, otvoreni smo i za nove mogućnosti, jer uz pravi omjer i kombinaciju začina, jelo će dobiti mirisnu blagdansku notu.

Sastojci
2
Fanta za punjenu papriku i sarmu
200 ml
mlake vode
500 g
mljevene svinjetine
600 g
mljevene junetine
120 g
Zlato polje Sant’ Andrea riže
1/2 žličice
mljevenog Vegeta Maestro cimeta
¼ žličice
klinčića u prahu
1 – 2 glavice
kiselog kupusa
100 g
Podravka pancete
2 lista
Vegeta Maestro lovora
300 ml
Passate Podravka
½ žličice
Vegeta Maestro dimljene paprike
1 žlica
Dolcela Gussnela

PRIPREMA
Sadržaj vrećice Fanta pomiješajte sa 100 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta. Mljevenom mesu dodajte pripremljeni Fant i rižu, začinite cimetom i klinčićem te dobro promiješajte. Listovima kupusa odstranite zadebljale dijelove. Na svaki list stavite 1 do 2 žličice mesnog nadjeva pa sarmice savijajte od zadebljalog dijela prema kraju lista. Krajeve dobro uvijte da se sarmice pri kuhanju ne odmotaju. Ostatak kupusa narežite na rezance i stavite na dno šire posude. Sarmice složite u jednom sloju, uredno, ali vrlo tijesno jednu uz drugu i preko njih stavite ploške pancete te listove lovora. Ulijte vode toliko da pokrije sadržaj, poklopite i kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. Za vrijeme kuhanja jelo ne miješajte, nego samo povremeno protresite posudu. Tijekom pripreme po potrebi dolijevajte vodu kako bi sarmice cijelo vrijeme bile prekrivene tekućinom. Potkraj kuhanja dodajte pasiranu rajčicu, dimljenu papriku, Vegetu i umiješajte Gussnel razmućen u malo vode. Pustite da sve još kuha 10-ak minuta da se okusi povežu. Jelo treba sadržavati dovoljno tekućine.
POSLUŽIVANJE
Poslužite s pire krumpirom.
SAVJET
Kombinacija lovora, cimeta i klinčića dat će dodatnu mirisnu blagdansku notu ovom receptu za sarmu.
Pogledaj slične, ali jednako ukusne recepte

U redu je ponekada biti izbirljiv. Sve dok u kuhinji imaš Fant, svako tvoje kuhanje će biti uspješno, koji god recept odabereš. Fantastično, zar ne?