ZLATNA PILETINA S AROMATIČNIM NJOKAMA

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Za 4 osobe

Sastojci:

4 odreska pilećeg filea
3 žlice maslinovog ulja
Vegeta Maestro crni papar
Sol

1 Fant za piletinu s gljivama u umaku od vrhnja
500 g njoka
300 g šampinjona
100 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice ulja

Narezani peršin za posluživanje

Priprema:

1. U svaki odrezak utrljajte tri prstohvata soli i pola prstohvata papra sa svake strane. Odreske prelijte maslinovim uljem te prstima rasporedite ulje po svakom komadu tako da obje strane budu premazane.

2. Pustite meso da se kratko marinira dok pripremate umak.

3. U 400 ml mlake vode dodajte 100 ml vrhnja za kuhanje te pjenjačom umiješajte sadržaj vrećice Fanta.

4. Šampinjone očistite tako da ih prebrišete kuhinjskim papirom ili vlažnom krpom te uklonite dijelove na kojima je došlo do promjene boje. Zbog spužvaste strukture šampinjone nije preporučljivo prati u vodi. Očišćenim šampinjonima odstranite donji dio stručka (samo kraj, ne cijeli), a zatim ih narežite.

5. U širokoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja te rasporedite narezane šampinjone.

6. Šampinjoni u sebi sadrže veliku količinu vode koju otpuštaju termičkom obradom. Nakon što stavite šampinjone na vruće ulje, potrebno ih je gurkati kuhačom dok ne ispuste dovoljnu količinu tekućine tako da dno tave bude pokriveno vodom. Kad je ovaj stadij postignut, možete smanjiti vatru i poklopiti šampinjone kako bi što prije otpustili svu tekućinu. Ipak, poklopljenu tavu ne treba ostavljati bez nadzora da se šampinjoni ne bi uhvatili za dno posude – svakih par minuta podignite poklopac i lagano promiješajte kuhačom.

7. Kada su šampinjoni pustili svu vodu, maknite poklopac s tave, pojačajte vatru na srednju snagu i pirjajte dok većina tekućine ne ispari.

8.Šampinjonima dodajte pripremljeni Fant neprestano miješajući dok umak ne zavrije, a zatim ga kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Gotovi umak uklonite s izvora topline.

9. Zagrijte običnu ili grill tavu te pažljivo rasporedite pileće odreske po cijeloj površini. Nije potrebno koristiti ulje kao podlogu jer su odresci prethodno marinirani u ulju pa se neće lijepiti za dno tave. Kratko pecite odreske dok donja strana mesa ne poprimi zlatno-smeđu boju, a zatim ih okrenite. Ako su odresci deblji, nakon okretanja smanjite vatru kako bi se unutrašnjost ravnomjerno ispekla. Prilikom okretanja poslužite se hvataljkama za meso jer bockanje komada vilicom uzrokuje gubitak tekućine iz mesa te ono ostaje suho i gubi na sočnosti. Ako niste sigurni je li meso pečeno, izaberite najdeblji komad i prerežite ga na najdebljem dijelu – ako je unutrašnjost odreska bijela i vlaknasta, meso je gotovo!

10. Jednom kada je gotovo, meso izvadite iz tave na tanjur, pokrijte ga drugim tanjurom ili poklopcem i ostavite sa strane da odmara. Tavu uklonite s izvora topline.

11. U 2 litre dobro posoljene vode (jedna puna čajna žličica soli) skuhajte njoke i procijedite ih.

12. Nasjeckajte peršin tako da pola šake listova operete pod hladnom vodom i stisnete u šaci kako bi zadržali valjkasti oblik. Peršin položite na dasku, a zatim režite na sitne trakice prvo u horizontalnom, a onda u vertikalnom smjeru. Brzim pokretima noža (oprezno) ponovite postupak.

13. Tople pileće odreske servirajte uz njoke prelivene umakom i posute peršinom.

Savjet:

Uz ovo jelo najbolje će odgovarati hrskava, zelena salata kao što je kristalka, reckava, iceberg i sl.

Fant piletina s gljivama u umaku od vrhnja

VIŠE O PROIZVODU

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprijeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljine pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića

Postavke