ZAPEČENI ŠPAGETI S MOZZARELLOM

Vrijeme pripreme: 40 minuta
Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 40 minuta
Za 4 osobe

Sastojci:

1 Fant za špagete bolognese
3 žlice maslinovog ulja
300 g miješanog mljevenog mesa
100 ml Passate Podravka
300 g tjestenine Spaghetti s jajima Zlato polje
250 g mozzarelle
Nekoliko listova svježeg bosiljka

Priprema:

1. Sadržaj vrećice Fanta otopite u 500 ml mlake vode.

2. U tavu dodajte tri žlice maslinovog ulja te ga zagrijte na jačoj vatri. Provjerite je li ulje dovoljno vruće tako da dršku kuhače okomito uronite u ulje – ako se oko drške skupljaju mjehurići, ulje je spremno za korištenje. U slučaju da se ulje počne dimiti, pomaknite tavu s vatre i pričekajte minutu da se ohladi kako vam namirnice ne bi zagorjele.

3. Na zagrijano ulje pažljivo rasporedite mljeveno meso tako da ravnomjerno prekriva dno tave. Kada koristite vruće ulje, morate biti pažljivi – u dodiru s namirnicama koje u sebi sadrže tekućinu ulje može početi prskati pa je poželjno zaštititi se dugim rukavima dok se ne usavršite u procesu prženja. Uz pomoć kuhače rasporedite meso jednoliko po tavi i laganim pokretima ga gurkajte i okrećite dok sa svih strana ne promijeni boju.

4. Maknite tavu s izvora topline, ulijte pasiranu rajčicu i pripremljeni Fant pa vratite na vatru i pustite da zakipi. Pirjajte na srednje jakoj vatri 15 minuta uz povremeno miješanje kako bi dobili umak. Jelo u tavi mora neprestano ključati, ali se ne smije pjeniti. Ako se jelo počne pjeniti, znači da je vatra prejaka i potrebno ju je smanjiti.

5. Za to vrijeme špagete skuhajte prema uputama s pakiranja i ocijedite. Kod kuhanja tjestenine važno je da u loncu bude dovoljno vode da sva tjestenina bude prekrivena čak i kada nabubri. Za 300 grama tjestenine idealno je koristiti barem 3 litre vode, ali dovoljne su i 2 litre ako nemate dovoljno veliki lonac. Voda u kojoj se kuha tjestenina mora biti jako slana kako bi se pojačao okus tjestenine – na 2 litre vode slobodno dodajte cijelu jušnu žlicu soli. Skuhane špagete ocijedite i odložite sa strane.

6. Špagete umiješajte u pripremljeni umak. Dodajte pola količine mozzarelle natrgane na manje komade te listiće bosiljka. Lagano promiješajte i sve ulijte u posuda za pečenje. Po površini posložite ostatak mozzarelle narezane na ploške.

7. Pecite 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C. Željeni rezultat je zlatno-smeđa, hrskava tjestenina na površini s rastopljenim, zapečenim ploškama mozzarelle. Vrijeme pečenja ovisi o snazi pećnice pa se ono po potrebi može povećati. Ako nakon isteka 15 minuta jelo ne odgovara ovom opisu, produljite vrijeme pečenja te provjeravajte svakih 5 minuta je li postignut željenu izgled. Imajte na umu da se sa svakim otvaranjem pećnice ugrijani zrak u njenoj unutrašnjosti hladi što dodatno usporava proces pečenja.

8. Prije posluživanja, pustite tjesteninu da „odmori“ 20-ak minuta tako da ju izvadite iz pećnice i pokrijete čistom krpom. Tjestenina će upiti ostatak sokova od pečenja što omogućuje rezanje na lijepe, pravilne komade.

9. Poslužite toplo.

Fant špagete bolognese

VIŠE O PROIZVODU

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke