ZAPEČENA TJESTENINA BOLOGNESE

Vrijeme pripreme: 40 min
Za 3 osobe

Sastojci:

1 Fant špageti bolognese  
250 g tjestenine Zlato polje
250 g mljevenog mesa (junetina, svinjetina)
50 g polutvrdog sira (edamer, gauda…)
100 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice ulja

Priprema:

1. Za pripremu zapečene tjestenine Bolognese prvo je potrebno skuhati tjesteninu. Kod kuhanja tjestenine za jela koja se kasnije peku u pećnici važno je da ona ne bude previše skuhana jer bi se daljnjom termičkom obradom mogla raskuhati. Način pripreme u kojoj tjestenina ostaje čvrsta, ali ne i tvrda naziva se al dente. Za ovaj stupanj pripreme, tjesteninu je potrebno kuhati točno onoliko koliko piše na pakiranju.

2. Kako bi dobili savršeno skuhanu, al dente, tjesteninu potrebno je u lonac uliti 2 litre vode i dodati punu žličicu soli. Vodu je potrebno zagrijati na štednjaku i tek kad potpuno zakipi, ubaciti tjesteninu. Voda mora biti jako nemirna i puna mjehurića jer će ubacivanje tjestenine malo ohladiti vodu. Kada ste ubacili tjesteninu, potrebno je uključiti timer (na mobitelu ili pećnici) na točno onoliko minuta koliko piše na pakiranju. Nakon isteka tog vremena tjesteninu procijedite uz pomoć cjedila, a zatim ju ohladite pod mlazom hladne vode.

3. U lončić ili posudu uspite 400 ml mlake vode i umiješajte sadržaj vrećice Fanta pomoću pjenjače. Razmućeni Fant odložite sa strane i krenite s pripremom mesa. 

4. U tavu dodajte dvije žlice ulja te ga zagrijte na jačoj vatri. Provjerite je li ulje dovoljno vruće tako da dršku kuhače okomito uronite u ulje – ako se oko drške skupljaju mjehurići, ulje je spremno za korištenje. U slučaju da se ulje počne dimiti, pomaknite tavu s vatre i pričekajte minutu da se ohladi kako vam namirnice ne bi zagorjele.

5. Na zagrijano ulje pažljivo rasporedite mljeveno meso tako da ravnomjerno prekriva dno tave. Kada koristite vruće ulje, morate biti pažljivi – u dodiru s namirnicama koje u sebi sadrže tekućinu, ulje može početi prskati pa je poželjno zaštititi se dugim rukavima dok se ne usavršite u procesu prženja. Uz pomoć kuhače rasporedite meso jednoliko po tavi i laganim pokretima ga gurkajte i okrećite dok sa svih strana ne promijeni boju.

6. Kada je meso poprženo, podlijte ga s pripremljenim razmućenim Fantom te dodajte 100 ml vrhnja za kuhanje. Uz stalno miješanje pustite jelo da zavrije, a zatim smanjite jačinu svog štednjaka. Kuhanje na laganoj vatri omogućava da se hrana nešto dulje termički obrađuje bez straha od zagorijevanja, a sam postupak naziva se pirjanjem. Umak pirjajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje kako bi se svi sastojci dobro povezali, a zatim ugasite štednjak i maknite tavu s izvora topline.

7. Prije nego što započnete sa slaganjem sastojaka, upalite pećnicu na 200°C kako bi unutrašnjost postigla temperaturu potrebnu za pečenje.

8. U posudu za pečenje uspite par kapi ulja te dobro premažite dno i stjenke posude, a nakon toga uspite skuhanu tjesteninu te prelijte pripremljenim umakom. Lagano promiješajte i ravnomjerno rasporedite po posudi.

9.Naribajte sir te ga ravnomjerno pospite po površini jela.

10. Kad je pećnica dosegla temperaturu od 200°C, ubacite posudu za pečenje i pecite 10 minuta. Željeni rezultat je zlatno-smeđa, hrskava tjestenina na površini s rastopljenim i zapečenim sirom. Vrijeme pečenja ovisi o snazi pećnice pa se ono po potrebi može povećati. Ako nakon isteka 10 minuta jelo ne odgovara ovom opisu, produljite vrijeme pečenja te provjeravajte svake 3 minute je li postignut željenu izgled. Imajte na umu da se sa svakim otvaranjem pećnice ugrijani zrak u njenoj unutrašnjosti hladi što dodatno usporava proces pečenja.

11. Prije posluživanja, pustite tjesteninu da „odmori“ 10-ak minuta tako da ju izvadite iz pećnice i pokrijete čistom krpom. Tjestenina će upiti ostatak sokova od pečenja što omogućuje rezanje na lijepe, pravilne komade.

12. Poslužite toplo uz salatu po želji.

Savjet:

Jelo možete dodatno obogatiti s nekoliko cijelih malih rajčica koje se dodaju nakon posipanja složenca sirom, neposredno prije stavljanja u pećnicu.

Fant špagete bolognese

VIŠE O PROIZVODU

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprijeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljine pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića

Postavke