Vrijeme pripreme: 45 min
Za 4 osobe
1 Fant zapečena tjestenina s 4 vrste sira
250 g cvjetića brokule
300 g tjestenine Fusilli Zlato polje
30 g sira ribanca
200 ml vrhnja za kuhanje
1. Prvi korak je priprema povrća. Brokulu očistite tako da odstranite tvrđe dijelove i pažljivo odvojite sve „cvjetiće“. Cvjetićima se naziva tamno zeleni (čupavi) dio brokule, a za navedenu količinu cvjetića je dovoljna jedna brokula težine oko pola kilograma.
2. U lonac ulijte 1 litru hladne vode te dodajte jednu čajnu žličicu soli. U hladnu vodu dodajte cvjetiće brokule. Nakon što voda zakipi, smanjite vatru i kuhajte 5 minuta, a zatim ocijedite brokulu. Ukoliko nemate cjedilo, cvjetiće možete vaditi i vilicom, ali ih je potrebno lagano otresti kako se na njima ne bi zadržala suvišna voda.
3. Prije nego što započnete s pripremom umaka, upalite pećnicu na 200°C kako bi unutrašnjost postigla temperaturu potrebnu za pečenje.
4. U čisti lonac uspite 800 ml mlake vode. Dodajte sadržaj vrećice Fanta i umiješajte ga pomoću pjenjače, a zatim uspite i 200 ml vrhnja za kuhanje. Uključite štednjak i lagano zagrijavajte umak dok ne zavrije. Jednom kada se na površini pripremljene tekućine počnu učestalo stvarati mjehurići, kuhajte još 1 minutu na laganoj vatri. Ugasite štednjak i maknite lonac s izvora topline.
5. U posudu za pečenje uspite par kapi ulja te dobro premažite dno i stjenke posude, a nakon toga uspite nekuhanu tjesteninu i kuhane cvjetiće brokule. Lagano promiješajte i ravnomjerno rasporedite po posudi, a zatim preko raspoređenih sastojaka prelijte ranije pripremljeni umak.
6. Naribajte sir ribanac te ga ravnomjerno pospite po površini jela.
7. Kada pećnica postigne temperaturu od 200°C, ubacite posudu za pečenje i pecite 30 minuta. Željeni rezultat je zlatno-smeđa, hrskava tjestenina na površini sa zapečenim ribancem. Vrijeme pečenja ovisi o snazi pećnice pa se ono po potrebi može povećati. Ako nakon isteka 30 minuta jelo ne odgovara ovom opisu, produljite vrijeme pečenja te provjeravajte svakih 5 minuta je li postignut željenu izgled. Imajte na umu da se sa svakim otvaranjem pećnice ugrijani zrak u njenoj unutrašnjosti hladi što dodatno usporava proces pečenja.
8. Prije posluživanja, pustite tjesteninu da „odmori“ 10-ak minuta tako da ju izvadite iz pećnice i pokrijete čistom krpom. Tjestenina će upiti ostatak sokova od pečenja što omogućuje rezanje na lijepe, pravilne komade.
9. Poslužite toplo.
Umjesto brokule možete dodati i drugo kuhano povrće (prokulice, cvjetaču, bob…).
Fant zapečena tjestenina s 4 sira