TJESTENINA BOLOGNESE IZ PEĆNICE

Vrijeme pripreme: 50 min
Za 3 osobe

Sastojci:

250 g tjestenine Penne Zlato polje
2 žlice maslinovog ulja
250 g mljevenog mesa (junetina)
1 Fant zapečena tjestenina bolognese
100 ml slatkog vrhnja
2 žlice mascarpone sira
1-2 rajčice
100 g mozzarelle

Priprema:

1. U posudu za pečenje uspite nekuhanu tjesteninu. Rajčicu operite i narežite na tanke ploške. Kako bi rezanje bilo što jednostavnije, pobrinite se da je nož dovoljno oštar. Prilikom rezanja, povrću osigurajte stabilan položaj kako se pod pritiskom noža ne bi pomaknulo i dovelo do ozlijede.

2. U tavu dodajte dvije žlice maslinovog ulja te ga zagrijte na jačoj vatri. Provjerite je li ulje dovoljno vruće tako da dršku kuhače okomito uronite u ulje – ako se oko drške skupljaju mjehurići, ulje je spremno za korištenje. U slučaju da se ulje počne dimiti, pomaknite tavu s vatre i pričekajte minutu da se ohladi kako vam namirnice ne bi zagorjele.

3. Na zagrijano ulje pažljivo rasporedite mljeveno meso tako da ravnomjerno prekriva dno tave. Kada koristite vruće ulje, morate biti pažljivi – u dodiru s namirnicama koje u sebi sadrže tekućinu ulje može početi prskati pa je poželjno zaštititi se dugim rukavima dok se ne usavršite u procesu prženja. Uz pomoć kuhače rasporedite meso jednoliko po tavi i laganim pokretima ga gurkajte i okrećite dok sa svih strana ne promijeni boju.

4. Kada je meso poprženo, podlijte ga s 800 ml hladne vode. Dodajte 100 ml slatkog vrhnja i sadržaj vrećice Fanta te sve sastojke promiješajte pjenjačom.

5. Uz stalno miješanje pustite jelo da zavrije, a zatim dodajte mascarpone i lagano miješajte dok se sir ne otopi. Kada se sir otopi, ugasite štednjak i maknite tavu s izvora topline.

6. Pripremljeni umak prelijte preko tjestenine i po njoj posložite rajčicu narezanu na ploške. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C 15-ak minuta.

7. Izvadite jelo iz pećnice uz pomoć rukavica i rasporedite ploške mozzarelle po površini. Za to vrijeme obavezno zatvorite pećnicu kako se ugrijani zrak u njezinoj unutrašnjosti ne bi hladio pod utjecajem vanjskog zraka.

8. Vratite tjesteninu u pećnicu i pecite još 15 minuta. Željeni rezultat je zlatno-smeđa, hrskava tjestenina na površini s tankim, pomalo smežuranim ploškama rajčice i rastopljenim ploškama mozzarelle. Vrijeme pečenja ovisi o snazi pećnice pa se ono po potrebi može povećati. Ako nakon isteka 15 minuta jelo ne odgovara ovom opisu, produljite vrijeme pečenja te provjeravajte svakih 5 minuta je li postignut željeni izgled. Imajte na umu da se sa svakim otvaranjem pećnice ugrijani zrak u njenoj unutrašnjosti hladi što dodatno usporava proces pečenja.

9. Prije posluživanja, pustite tjesteninu da „odmori“ 20-ak minuta tako da ju izvadite iz pećnice i pokrijete čistom krpom. Tjestenina će upiti ostatak sokova od pečenja što omogućuje rezanje na lijepe, pravilne komade.

10. Poslužite toplu tjesteninu posutu listićima bosilka.

Fant zapečena tjestenina bolognese

VIŠE O PROIZVODU

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke