Vrijeme pripreme: 20 minuta
Za 5 osobe
450 g očišćenih repova kozica
450 g tikvica (oko 3 kom)
3 žlice maslinova ulja
Vegeta Maestro crni papar
Sol
1 Fant umak Bolognese
50 ml suhog bijelog vina
Listovi svježeg bosiljka za posluživanje
1. U 250 ml mlake vode dodajte sadržaj vrećice Fanta. Zagrijavajte uz lagano miješanje pjenjačom dok umak ne zakipi.
2. Tikvice narežite na tanke rezance koji izgledom podsjećaju na špagete. Rezanci se mogu dobiti na više načina od kojih je najjednostavniji i najučinkovitiji onaj uz pomoć kuhinjskog pomagala koji se naziva spiralizator. Ako kod kuće nemate ovo svestrano pomagalo, rezance možete oblikovati uz pomoć gulilice ili ribeža, a oni strpljivi i spretni s nožem mogu ih i narezati.
3. Na zagrijano maslinovo ulje stavite očišćene kozice. Kada kozice omekšaju, kratko ih popecite uz povremeno miješanje, a zatim ih izvadite na tanjur uz pomoć špatule ili obirače.
4. Nakon što ste izvadili kozice, u istu tavu dodajte tikvice narezane na rezance.
5. Tikvice kratko popecite dok ne uvenu. Ovaj izraz često se koristi kada je u pitanju termička obrada povrća, a označava onaj stadij pripreme kada povrće izgubi suvišnu vodu i krene mijenjati boju.
6. Tikvice pospite s pola čajne žličice soli te dodajte dva prstohvata papra.
7. Toplim povrtnim rezancima dodajte kozice te ih poslužite prelivene pripremljenim umakom i posute listićima bosiljka koje ste istrgali na manje komadiće.
Na isti način možete pripremiti i bundevu.
Fant umak bolognese