LAZANJE SA SIROM MASCARPONEOM

Vrijeme pripreme: 70 minuta
Za 3-4 osobe

Sastojci:

1 Fant za lazanje
400 g mljevenog mesa (svinjetina i teletina)
240 g Pelata Podravka
200 g sira mascarponea 
200 ml vrhnja za kuhanje
8 kora za lazanje koje nije potrebno kuhati
2 žlice maslinova ulja
1 – 2 žlice naribanog sira ribanca

Priprema:

1. Konzervu pelata iskrenite u zdjelu ili duboki tanjur te ih gnječite vilicom dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez većih komada.

2. U tavu dodajte dvije žlice maslinovog ulja te na zagrijano ulje pažljivo rasporedite mljeveno meso. Uz pomoć kuhače rasporedite meso jednoliko po tavi i laganim pokretima ga gurkajte i okrećite dok sa svih strana ne promijeni boju.

3. Mesu dodajte zdrobljene pelate, dolijte 600 ml mlake vode i pustite da se pirja10 minuta.

4. Ulijte 100 ml vrhnja za kuhanje (druga polovica će vam trebati kasnije) te umiješajte sadržaj vrećice Fanta pjenjačom. Pustite neka umak zakipi, a zatim ugasite štednjak i maknite tavu s izvora topline.

5. Prije nego što započnete sa slaganjem lazanja, upalite pećnicu na 180°C kako bi unutrašnjost postigla temperaturu potrebnu za pečenje.

6. U posudu za pečenje (20 cm x 20 cm) uspite par kapi ulja te dobro premažite dno i stjenke posude.

7. Po dnu posude rasporedite prvi sloj kora za lazanje. Za posudu navedene veličine potrebne su dvije kore.

8.Kore premažite mascarpone sirom koji lazanjama osigurava sočnost. Preko sira rasporedite trećinu umaka. Ukoliko niste sigurni kako procijeniti trećinu, a želite biti sigurni da za svaki sloj osigurate dovoljnu količinu umaka, sadržaj tave možete pomoću šeflje rasporediti u tri duboka tanjura tako da naizmjenično dodajete punu šeflju u svaki tanjur.

9. Raspoređeni umak pokrijte novim redom kora, premažite ih sirom te dodajte drugu trećinu umaka. Postupak ponovite i treći put kako bi dobili lazanje s tri reda kora premazanih mascarpone sirom te prekrivenih pripremljenim umakom.

10. Slaganje završite redom kora za lazanje, premažite ih mascarpone sirom te prelijte preostalim vrhnjem za kuhanje. Lazanje pospite ribancem.

11. U pećnicu zagrijanu na 180°C ubacite pripremljene lazanje i pecite 35 minuta. Željeni rezultat je zlatno-smeđa, hrskava korica prošarana zapečenim ribancem. Vrijeme pečenja ovisi o snazi pećnice pa se ono po potrebi može povećati. Ako nakon isteka 35 minuta jelo ne odgovara ovom opisu, produljite vrijeme pečenja te provjeravajte svakih 5 minuta je li postignut željeni izgled. Imajte na umu da se sa svakim otvaranjem pećnice ugrijani zrak u njenoj unutrašnjosti hladi što dodatno usporava proces pečenja.

12. Poslužite tople lazanje sa salatom po želji.

Fant za lazanje

VIŠE O PROIZVODU

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprijeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljine pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića

Postavke