JUHA OD PORILUKA

Vrijeme pripreme: 45 min
Za 4 osobe

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja100 g mrkve
1-2 poriluka (120 g)
300 g krumpira
1 Fant mješavina za fina variva
100 ml vrhnja za kuhanje
1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

1. Pripremite poriluk tako da odvojite bijeli korijen od zelenih listova. Korijenu odstranite čupavi vrh te ga narežite na kolutiće. Listove razdvojite i operite jednog po jednog jer se zemlja zna uvući duboko među listove. Kada ih operete, listove izrežite na trakice.

2. Mrkvu ogulite uz pomoć gulilice ili noža, operite ju te narežite na štapiće. Kako bi rezanje bilo što jednostavnije, pobrinite se da je nož dovoljno oštar. Prilikom rezanja, povrću osigurajte stabilan položaj kako se pod pritiskom noža ne bi pomaknulo i dovelo do ozlijede. Štapiće ćete dobiti tako da prvo narežete mrkvu na komade duljine 4-5 cm. Svaki tako dobiveni komad narežite na ploške debljine 0,5 cm, a zatim svaku plošku razrežite na štapiće jednake debljine.

3. Krumpir ogulite uz pomoć gulilice, operite ga i narežite na kockice debljine jednog centimetra. Metoda rezanja ovisi o veličini i obliku krumpira, ali savjeti za oprez su uvijek isti: krumpir je skliska namirnica koja lako „pobjegne“ iz ruke, zato pazite da mu uvijek osigurate stabilan položaj prije rezanja nožem. Najbolje je krumpir narezati prvo na ploške debljine 1 cm, zatim svaku plošku na štapiće debljine 1 cm te na posljetku svaki štapić razrezati na kockice.  

4. U lonac dodajte dvije žlice ulja te ga zagrijte na jačoj vatri. Provjerite je li ulje dovoljno vruće tako da dršku kuhače okomito uronite u ulje – ako se oko drške skupljaju mjehurići, ulje je spremno za korištenje. U slučaju da se ulje krene dimiti, pomaknite lonac s vatre i pričekajte minutu da se ohladi kako vam namirnice ne bi zagorjele.

5. Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu te kratko popržite uz neprestano miješanje kako se povrće ne bi zalijepilo za dno lonca.

6. U lonac dodajte 800 ml vode, a zatim ubacite na kockice narezani krumpir i umiješajte sadržaj vrećice Fanta. Sve sastojke pomiješajte pjenjačom. Kad tekućina u loncu zakipi, smanjite vatru i nastavite kuhati 20-ak minuta, dok povrće ne omekša.

7. Od svih sastojaka u loncu, najdulje se kuha krumpir. Ako niste sigurni je li vaše jelo gotovo, žlicom uhvatite jednu kockicu krumpira – prema njoj ćete procijeniti je li jelo gotovo ili ne. Možete pričekati par minuta da se krumpir ohladi i kušati ga, ali morate biti oprezni jer se krumpir jako sporo hladi. Sigurniji način je probosti krumpir vilicom – ako vilica s lakoćom prolazi kroz namirnicu, ona je kuhana. 

8. Kada je povrće kuhano, dodajte 100 ml vrhnja za kuhanje, promiješajte i kuhajte još 2-3 minute, a zatim maknite lonac s izvora topline. Juhu poslužite posutu poprženim sjemenkama bundeve.

Savjet:

Juhu možete poslužiti posutu kockicama popržene pancete, kockicama sira trapista ili prepečenim kockicama kruha.

Fant fina variva

VIŠE O PROIZVODU

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprijeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljine pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića

Postavke