Miksala biskvit s čokoladom. Zdjela je imala zaštitu protiv klizanja. Ode zdjela na pločice, naravno na zaštitu.😂 Odbije se od poda i biskvit,onako rijetki, skoči skroz do plafona. Nemreš vjerovati, cijedio se kao kiša. Veselo kod čišćenja 🤣🤣🤣
Pripremam ručak da iznenadim zaručnika, ali je posuda za češnjak u granulama iznenadila mene…… otvorio se poklopac i sve je ispalo u meso…
Mami je bio rođendan, bila sam treći osnovne i odlučila joj napraviti kolač kao iznenađenje dok dođe s posla. Izbor je bila bajadera (koja se ne peče). U to vrijeme nije bilo video recepata niti detaljno opisanih, samo popis sastojaka iz bakine bilježnice. Zasukala sam rukave, sve fino pripremila i kako sam vidjela mamu da svaki kolač stavi u pećnicu tako sam i ja svoj lijepo ispekla. Mama je bila vrlo iznenađena kad je došla, u svakom pogledu. I dan danas me svi zadirkuju hoću li peći bajaderu.
Moj tata je bio strastveni pecaroš! Sestra i ja mogu reči smo odrasle na ribljim specijalitetima a naročito na fiš paprikašu! Kada smo več odrasle i imale svoju obitelj i djecu zaželjele smo se fiš paprikaša skuhanom vani u pravom kotliču! Suprug je otišao na pecanje po šarana ali se vratio bez ribe, nije ništa ulovio i što sad! Bez brige rekla sam tu je rješenje, FANT za riblju juhu i paprikaš! Veselo društvo okupilo se oko stola a iz kotliča isplivali pileči bataci! Djeca su se obradovala!
Prije mjesec dana radila sam rafaelo kuglice, koje do sad nikad nisam radila. Dobila sam recept od mame, pročitala ga i još nazvala da prođem upute s njom. Uzela sam vagu i sve vagala da bude točno u gram osim jednog sastojka. U receptu je pisalo 1,5 DECILITAR vode, ali moje slijepo oko je vidjelo 1,5 LITAR VODE. Sve sam ja to naravno pomiješala i dobila juhicu.. Još sam miješala sigurno 10 minuta jer sam čekala da kao maragrin poveže sastojke😫🥲
Išla sam u osnovnu školu,možda 5 raz.i htjela izmiksati šlag iz vrećice.Uzela sam veliku posudu,stavila 2,3 mlijeka i miksala.Skužila sam da se ništa ne gusne,a pošto je sve prskalo na sve strane otišla san i van tražiti mjesto da to izmiksam.Ta sva priprema je dost dugo trajala jer se to naravno nije dalo izmiksati.Nakon što sam odustala zvala sam mamu.Ja sam mislila da se taj šlag napuhne od puno mlijeka,a ustvari je sasvim kontra🫢A od tog sveg je najzanimljivije da je to bil podravkin šlag😀
Bio nam je treći spoj, i kako sam se pohvalio da dobro kuham, odlučio sam je impresionirati večerom. Volim ljuto, pa sam kupio novi umak na kojem je pisalo extra hot. Ma kakav “extra hot”, mislim, prava sam muškarčina! Prvi zalogaj – suze idu, znojimo se, ali nitko ne priznaje poraz. Ona se nasmije i kaže: “Ovo je najvatreniji spoj ikad!” Završili smo s pizzom, zaključili da sam bolje društvo nego kuhar, a njoj je trebalo dva tjedna da opet riskira s jednim od mojih specijaliteta 😅
Kasno uvečer odlučim napraviti buhtle jer zašto bih išla spavati, kad mogu praviti buhtle. Zamijesila sam tijesto, napunila, ispekla, probala i bacila u smeće. Umjesto secera, stavila sam sol. I dalje je želja za buhtlama bila jača od želje za snom, a nutelle više nema, tražim na netu trgovinu koja radi 0-24, odvezem se po nutellu, dođem kući, zamijesim novo tijesto, napunim i stavim peći. U međuvremenu zaspem, buhtle su izgorile i druga tepsija buhtli je u smeću. Od tad ne jedem buhtle. 😤😫
Kad smo sestra i ja odlučile prvi pripremati cijele lignje..znaci čišćenje prvi put obavljamo same , nismo nikad ni gledale nekoga kako se to radi. Uglavnom, odvojili krakove, izvukli iznutrice, onu prozirnu kost i sad gledamo unutrasnjost lignje svaka ima nekih ostataka unutra. Mi smo te lignje izvrtali kao sto se carape izvrnu i onda smo to strugali nožićima hahah... tek sad nakon puno godina od tada shvacam da to upoce nije bilo potrebno.
Nekad kupujemo namirnice u Sloveniji, koliko god da je slovenski sličan hrvatskom toliko i nije, al za večinu namirnica se može pretpostaviti što su... Ili ipak ne. 😂 Jednom sam kuhala piletinu u bijelom umaku s gljivama i stavila cijelo pakiranje vrhnja za kuhanje. Na kraju se ispostavilo da je bilo slatko vrhnje. Srećom to je stvarno bila samo slatka greška jer obrok uopće nije bio loš, čak mi je muž neki dan rekao da mu je bila bolja piletina sa slatkim vrhnjem😅
Ja sam jedna od onih zena koja fant koristi u sve i svašta.I tako jednom prilikom umjesto fant za sarmu u mljeveno meso sam stavila fant za gulaš(kad sam brzopleta i ne gledam sta stavljam,a vrećica crvene boje),uglavnom sarma se pojela,a fant za sarmu ostao za iduće kuhanje sarme...
E ovako moja greška je da kad god pravim kolače sve oko sebe lijepo stručno zašpricam jer et procjenim da treba mi manja zdjela za 10 jaja 🤣 a volim praviti kolače i domače tijesto naravno poslje mog miksanja treba mi pol dana da sastružem ostatka fila ili smjese .i kad to sve lijepo očistim uvjek mi ispadne manji kolač jer naravno pola smjes sam ostavila izvan mojih zdjela ..i nikako da naučim da trebam uvjek uzeti veliku zdjelu idealno meni za poklon ..